Türkiye, İsrail ticari ilişkileri durduruldu!
Türkiye, Filistin topraklarında kötüleşen insani trajediyi gerekçe göstererek İsrail ile tüm ticaretini durdurdu.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiği, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğu duyuruldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İsrail hükümeti, Gazze’ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan’da açıkladığı İsrail ile yapılan ihracat işlemlerini kısıtlama kararının ardından, bugün yayınladığı yeni açıklamada her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurdu.
Açıklamada, Türkiye’nin ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koştuğu, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırdığı, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinlilerin yanında olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
“İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.”
Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinlilerin, bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığı ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmaların koordine edileceğine yer verilen açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinlilerin haklı davasını desteklemeye devam edeceğinin altı çizildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucunda bugüne kadar 35 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği ve 78 bin Filistin vatandaşının yaralandığı belirtilerek, “Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tüm ticaretin durdurulması kararı için gerekçe olarak “ateşkes beklentisi” konusunda adım atılmaması ve Refah’taki gelişmeleri gösterdi.
İsrail ile ticaretin kesilmesinden Filistin halkının etkilenmemesi için teknik görüşmelerin yapıldığını söyleyen Bolat, ticaretin yeniden başlaması için “kalıcı ateşkes ve kesintisiz insani yardım girişini” şart koştu.
Türkiye’den İsrail’e ihracat kısıtlaması getirilmişti
9 Nisan 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, İsrail’e, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması getirildiğini açıklamıştı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 9 Nisan itibarıyla başlatılan ihracat kısıtlama kararının, İsrail’in Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı belirtilmişti.
Ticaret Bakanlığı tarafından “İsrail’e ihracat kısıtlaması” başlığıyla yayımlanan açıklamada, İsrail‘in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten beri süren saldırılarına vurgu yapılarak, “İsrail, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi’nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekûn katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır.” ifadelerine yer verilmişti.
Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapıldığı bildirilmişti.