Bakan Varank, Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda, Türkiye’de geliştirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli şanzımanını tanıttı.
6 yıldır ihracat şampiyonu olan Ford Otosan’ın Türkiye’nin bugününe ve yarınına yatırım yapmayı sürdürdüğünü belirten Varank, firmanın salgına rağmen hız kesmeden hatta vites yükselterek yoluna devam ettiğini anlattı.
58 milyon avroluk yatırım
“TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Ecotorq motorundan sonra şimdi de 58 milyon avro yatırımla Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzıman yeni gururumuz oldu” diyen Varank, “Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ford Otosan’a verdiğimiz desteklerle bu gurura ortak olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Son 19 senede Ford Otosan’a Ar-Ge çalışmaları sebebiyle güncel rakamlarla yaklaşık 1,6 milyar liralık destek sağladık. Şanzıman projesi özelinde de kendilerine takribi olarak 15 milyon lira destek aktardık.” ifadelerini kullandı.
“Ford Otosan, sayılı küresel kamyon üreticilerinden biri olacak”
Fabrikanın şanzıman üretimini gerçekleştirebilmesi amacıyla 900 milyon liralık yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini anlatan Varank, “Şanzıman üretimiyle birlikte Ford Otosan, motor, aks ve şanzımanın üçünü de kendi geliştirebilen sayılı küresel kamyon üreticilerinden biri haline gelecek. Ayrıca şanzıman yatırımıyla Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabetçi gücüne büyük katkı sunacak. Yan sanayi ve tedarik ekosistemi bu sayede gelişecek.” diye konuştu.
220 mühendisin imzası ile geliştirildi
Bakan Varank, sıfırdan bir şanzımanın geliştirilmesinin kolay olmadığını kaydederek, söz konusu projede 220’nin üzerinde mühendisin görev yaptığını aktardı. Tasarım, test ve geliştirme aşamalarının tamamlanmasının 5 yıl sürdüğünü kaydeden Varank, “Geliştirilen şanzıman 1 milyon kilometreyi aşkın yolda, farklı koşullarda birbirinden zorlu testlere tabi tutuldu. Bu şanzımanlar Avrupa’nın yıldızı F-MAX kamyonlarında ve diğer kamyonlarda kullanılacak. Böylelikle tasarımı ve Ar-Ge’si Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kamyonların yerlilik oranları yüzde 90’ları bulacak.” şeklinde konuştu.
Şanzımanlar 40’tan fazla ülkeye ihraç edilecek
Üretilen şanzımanların, kamyonların içerisinde 40’ı aşkın ülkeye ihraç edileceğini belirten Varank, “Hem Ford Otosan hem yerli otomotiv sanayi hem de Türkiye kazanacak. Bu ve bunun gibi yüksek katma değerli yatırımlarla büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası emin adımlarla gerçekleşecek. Ben bu vesileyle projede emeği geçen Ford Otosan ailesine teşekkürlerimi sunuyor, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanının vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Elektrikli araçlar
Elektrikli araçların ihtiyaç duyacağı altyapılar konusunda da gerekli adımları atmaya gayret gösterdiklerini dile getiren Varank, “Halihazırda ilgili bakanlıklarla birlikte özellikle şarj istasyonları konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Batarya teknolojilerinin, elektrikli araçlar için ne ifade ettiğinin de gayet bilincindeyiz. Batarya, modül, paketleme ve hücre yatırımlarına ağırlık veriyoruz. TÜBİTAK destekleriyle otomotiv sektöründe malzeme teknolojileri, gömülü sistemler, elektrikli ve hibrit araç teknolojileri ile alternatif yakıtlar üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyoruz.” diye konuştu.
Ar-Ge ve tasarım merkezleri
Sektörün en rekabetçi firmalarından olan Ford Otosan’ın Bakanlık destekli üç devasa Ar-Ge merkezine sahip olduğunu anlatan Varank, “Globalde ciddi oyuncu olmaya çalışan markaların hepsi kendi Ar-Ge merkezleriyle ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda bizim büyük ya da küçük bütün firmalara çağrımız inovasyonsuz bir gün bile geçirmemeleridir. Önemli muafiyetler sağladığımız Ar-Ge ve tasarım merkezlerini kurmak için Bakanlığımıza başvurmalarıdır.” dedi.
Türk mühendisliğinin eseri
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, yerli şanzımanla beraber ürettikleri ağır ticari araçların yerlilik oranının yüzde 90’a çıktığını aktararak, “Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranına öncelik veriyoruz. Bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisliği ve işçiliğinin bir eseridir. Yani sizlerin arkadaşlar. Üreteceğimiz ilk aracı inşallah Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında hattan indireceğiz.” şeklinde konuştu.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şanzımanın geliştirilmesine 13,5 milyon lira tutarında Ar-Ge teşviği sağlayan, ülkenin teknoloji anlamında öncü kurumlarından TÜBİTAK’a teşekkür etti.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok istihdam’ diyor. Bu gelişmelerden büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay ile CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü’nün katıldığı törende Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda, Türkiye’de geliştirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli şanzıman tanıtıldı.
Yerli şanzıman kullanılan ilk kamyon test edildi
Bakan Varank, yerli ve millî şanzıman kullanılan ilk kamyon olan ve yerlilik oranı yüzde 90’ı geçen F-MAX kamyonu test etti. Direksiyona geçen Varank’a, test sürüşü sırasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan İlkbahar eşlik etti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi