Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı ağır silahlar
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı ağır silahlar; makineli tüfekler, havanlar ve toplar, füzeler ve roketler olarak kategorize edilebilir. Ordumuzun ihtiyaçları doğrultusunda yerli ve ithal çözümler bir arada kullanılmaktadır.
Makineli tüfekler
Makineli tüfek kullanımında piyade tüfeği gibi uzun yıllar ithal ürünlere bağlı kalan Türk Ordusu, MKE’nin lisans edinerek ürettiği Alman menşeili MG3, soğuk savaş dönemi Doğu bloğu ülkelerinin tercihi PKM namı diğer Bixi ve FN üretimi MINIMI’yi kullanıyordu. Ancak savunma sanayiinin millileşmesi sürecinde Sarsılmaz tarafından geliştirilen SAR 762, MKE tarafından üretilen PMT-76, Canik’in ürettiği Canik M2 kullanılmaya başlandı.
Havan ve toplar
Toplar ve havanlar kategorisinin en önemli unsuru olarak güney sınırımızın korunmasında aktif rol alan T-155 Fırtına obüsü yer alıyor. 155mm standart NATO mühimmatı kullanan kundağı motorlu topçu sistemi, hızlı atış sistemi ve kısa sürede mevzi değiştirebilme yeteneği ile öne çıkıyor. Fırtına topçusunun Panter isimli varyantı ise araç arkasında çekilerek kullanılmaktadır. Tek başına hareket kabiliyeti olmayan Panter’in mevziye giriş çıkışlarda kullanılan 160 beygir gücünde bir ünitesi bulunmaktadır.
Ayrıca Fırtına obüsünün hibrit tahrik sistemi ve yazılımlar ile donatılarak kullanımı ve bakımı daha ekonomik ve daha verimli hali Gürhan 155 testlerini başarıyla tamamlamış bulunmaktadır.
Kara Kuvvetlerinin farklı unsurlarının ihtiyaçları doğrultusunda MKE tarafından çeşitli havan sistemleri de üretilmiştir. Küçük timlerin ihtiyaçları doğrultusunda ergonomik yapısıyla öne çıkan 60mm Komando Havanı, her türlü modern mühimmatı ateşleme yeteneğine sahip olan ve yaklaşık 6 km menzili ile öne çıkan 81mm UT-1 havanı envanterde yer almaktadır.
Füze ve roket sistemleri
Füzeler ve roketler, tüfekler ve topçu sistemlerine kıyasla daha kompleks bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. MANPADS gibi taşınabilir sistemlerin yanı sıra çok namlulu lançerlerin bünyesinde de yer alabiliyor.
MANPADS yani taşınabilir hava savunma sistemi olarak adlandırılan füzelerin en bilinen örnekleri Stinger ve Igla TSK tarafından kullanılan ithal ürünler olmakla beraber millileşme kapsamında Roketsan tarafından üretilen Sungur MANPADS ve Porsav ürünleri envantere girmektedir.
Tanksavar sistemlerde Roketsan tarafından geliştirlen uzun menzilli UMTAS çeşitli platformlara entegre biçimde kullanılabilmekte olup muharebe meydanlarında kullanılabilen orta menzilli versiyonu OMTAS yer almaktadır.
Hava araçlarından kullanılmak amacıyla geliştirilse de kara platformlarına entegrasyonu da başarıyla tamamlanmış olan lazer güdümlü CİRİT füzesi de tanksavar olarak envanterde yer almaktadır.
Çelik kubbe katmanlı hava savunma sistemimizin aktörleri HİSAR ve SİPER yerli hava savunma sistemleri, deniz platformlarının savunması amacıyla geliştirilen BORA ve GÖKDENİZ sistemleri; yerli füzeler kullanan sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır.