Türksat sunduğu bilişim teknolojileri ile pek çok kurumun işleri için hızlı, verimli, güvenli ve zahmetsiz bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor.
‘T-Anı 22 Yeniden Yeniye Bilişim Lansmanı’; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Kemal Yüksek ve Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok’un katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
Türksat T-Anı Bilişim Lansmanı programının açılışında bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çağa adını veren ‘Bilgi ve İletişim’ teknolojilerinin, baş döndürücü bir şekilde geliştiğini aktardı. Karaismailoğlu, “Bilişim alanındaki katma değerli hizmetler, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızı kolaylaştırırken, iş yapış süreçlerini de yeniden belirliyor. İşte tam da bu süreçte Türksat, 15 yılı aşkın süredir bilişim dünyasındaki yoğun ve etkin çalışmaları ile ülkemizin e-dönüşüm süreçlerine önemli katkılar sağlıyor. Ülkemiz Türksat ile dijital dönüşümde ciddi mesafeler kat ediyor. Uluslararası başarılara imza attığımız bu dönemde, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara, güncel süreçlere uyum sağlaması için ‘hızlı, kolay ve verimli’ bir dönüşüm hizmeti sunan Türksat’ın katkısı büyüktür.” dedi.
Türksat’ın ürettiği yeni projelerle, hizmet sunduğu pek çok kurumun, yeni, fonksiyonel ve teknolojik bir dünyanın kapılarını aralamalarına destek olduğunu belirten Karaismailoğlu, Türksat’ın sunduğu bilişim hizmetleri ile pek çok kurumun işleri, hızlı, verimli, güvenli ve zahmetsiz bir şekilde ilerlediğini kaydetti. “Bugün ise Türksat, bu anlayışını bir adım daha öteye taşıyarak, geleceğe başlangıç noktası, yani T-Anı ile yeni sistemleri hizmete sunmaktadır” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zaman önce başlattığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu kapsamında, ‘T-Anı’yı Türksat ve Türkiye Anı olarak da değerlendirdiklerine vurgu yaptı.
‘T-Anı’nda çözüm var
‘T-Anı’ olarak tanımlanan lansman programıyla Türksat Bilişim Hizmetlerinin üç yeni ürününün daha vizyona çıktığının altını çizen Karaismailoğlu, bunların Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), Proje, portföy ve ekosistem yönetim sistemi (ProjeM) ve altyapının siber güvenlik olgunluğunu ölçen, önceleyen ve siber riskleri azaltan SORGU olduğunu duyurdu. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesi ile hareket ettiklerini dile getiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Tüm gayretimizi, hizmetimizi, yenilik, bilgi ve buluşlarımızın odağında ‘insan ve insana hizmeti’ benimsiyoruz. Bizim milli ve manevi değerlerimizde, ‘bilgi’; mülkiyet ve tahakküm aracı değil, insanlığın hizmeti için üretilen ve kullanılan bir emanettir. Türksat Bilişim Hizmetlerindeki ‘T-Anı’da, değer var, çözüm var, teknoloji var, güven ve hizmet var” dedi.
Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise ‘Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde ülkemizin en önemli gelişim alanının teknoloji ve bilişim olduğunu bilerek hareket edecek, yeni teknolojilere odaklı ve AR-GE’ye dayalı çalışmaları artıracağız.’ dedi. Bu yıl Siber Olgunluk, Risk, Güvenlik ve Uyumluluk Platformu (SORGU), Proje, Portföy ve Ekosistem Yönetim Sistemi (ProjeM) ve Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ürünlerinde geliştirme çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Ertok, ‘Göktürk-1 uydu görüntülerinin kullanımına ilişkin sözleşme imzalandı. E-Devlet kullanıcı sayısı 61 milyonu aştı. KKTC Veri Merkezi inşaatı tamamlandı.’ diye konuştu. Türksat olarak geliştirdikleri BELGENET ürünlerinin bugün 110 kurumda 400 bin kullanıcıya hizmet verdiğini aktaran Ertok, bu sayede yüzbinlerce kağıt evrakın oluşturulmasının engellendiğini ve kurumlar arası belge akışının hızlandırıldığını dile getirdi. Ertok, ARŞİVNET ürünlerinin ise 23 kurum tarafından kullanıldığını, 10 yıllık emeğin ürünü olan KKTC e-Devlet Programı kapsamında e-Kimlik, e-Nüfus, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, e-Gümrük, e-Tüzel, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, e-Sağlık, Kamu Ortak Veri Merkezi ve e-Devlet Kapısı’nı barındıran 22 farklı proje gerçekleştirildiğini anlattı.
“Gölbaşı Veri Merkezimizi inşa edeceğiz”
‘T-Anı ile dönüşümünü başlatacağımız Türksat Bilişim hizmetlerimizin kalbine Gölbaşı kampüsümüzde inşa edeceğimiz yeni veri merkezimizi yerleştireceğiz.’ diyen Ertok, şunları kaydetti:
5 bin metrekare beyaz alana sahip, Tier 3 standartlarında ve yeşil veri merkezi konseptine uygun inşa edilecek veri merkezimizin temelini 2023’ün ilk yarısında atmayı hedefliyoruz. Tüm hizmetlerin her geçen gün daha çok bulut üzerinden sunulduğu günümüzde altyapının, platformların, yazılımların, fonksiyonların Türksat Bulut hizmetleri şemsiyesi altında müşterilerimize sunulmasını sağlayacağız. Bugün burada lansmanını yaptığımız SORGU, ProjeM ve EKDS ürünlerini ülke genelinde yaygınlaştıracak ve yeni yazılım projelerine odaklanacağız.’
“Yeni dönemde en önemli hedeflerimizden birisi Türksat Bilişim ürünlerinin yurt dışında da pazarlanmasını sağlamak olacaktır” diyen Ertok, “Özellikle KKTC e-Devlet Programı’nda edindiğimiz tecrübeyle herhangi bir ülkenin e-Devlet altyapısını sıfırdan kurabilecek güce sahibiz. Hedefimiz Türksat’ı bilişim hizmetleri alanında da dünyada kendinden söz ettiren bir teknoloji şirketi haline getirmektir. Bütün bu hedeflere ulaşırken her zaman sektör paydaşlarımızın yanında olmaya ve onlarla birlikte büyümeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde ülkemizin en önemli gelişim alanının teknoloji ve bilişim olduğunu bilerek hareket edecek, yeni teknolojilere odaklı ve Ar-Ge’ye dayalı çalışmaları artıracağız” dedi.
Programın sonunda Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yeni logonun NFT’sini (Nitelikli Fikri Tapu) hediye etti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi