TUSAŞ 21 Aralık gecesine atıfta bulundu

Savunma ve havacılık sektörünün öncü firmalarından TUSAŞ, en uzun gece olan 21 Aralık’a dair bir gönderi yayınladı.

TUSAŞ resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Gecelerin uzun olması bizi seyrimizden alıkoymaz. ANKA ve AKSUNGUR İHA Sistemleri gece gündüz tüm zorlu koşullarda dahi ülkemize güç katmayı sürdürüyor.” ifadelerine yer verildi.

TUSAŞ’ın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda; İHA Sistemlerinin gece gündüz, her koşulda Türk milletinin hizmetinde olduğuna vurgu yapıldı.

ANKA

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla muhtelif faydalı yükleri taşıyor: Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşuyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer almaktadır. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer alıyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI [entegre GPS/INS], hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

AKSUNGUR

Orta irtifada yüksek yük kapasitesine sahip olan çift motorlu Aksungur’un, 40 bin feet yüksekliğe kadar uzun süreli görevler yapması hedefleniyor.

Anka platformu üzerine inşa edilen İHA, bu sayede kısa zamanda ve uygun maliyetle geliştirildi.

Yüksek faydalı yük kapasiteli İHA, kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri için ANKA-AKSUNGUR İHA sistemi; gündüz/gece istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra edebilir. ANKA-AKSUNGUR’un 40 bin feet’e kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 motoruna sahip olması dikkat çekiyor.

10 Eylül 2020 tarihinde AKSUNGUR İHA’dan, TEBER güdüm kitli mühimmat atıldı. Bu atışla birlikte ilk kez bir İHA’dan TEBER güdüm kitli mühimmat atılmış oldu. Ayrıca AKSUNGUR İHA, bir ilke daha imza atarak 12 adet MAM-L ile tam mühimmatlı olarak 20 bin feet irtifasında 28 saat uçtu. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.