TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA-III iniş takımları kapalı olarak uçtu!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı projesinde bugün önemli bir aşama kaydedildi.
2023 yılının Aralık ayında ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA-III, bugün gerçekleştirilen uçuşta ise iniş takımlarını havada kapatarak projenin gelişimi açısından önemli bir adım daha attı.
TUSAŞ tarafından sosyal medya platformlarında, “Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın! ✈️” başlığıyla paylaşılan videoda ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı’nın bugün gerçekleştirilen uçuşundan kesitler sunuldu.
Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın! ✈️
28 Aralık 2023 tarihinde ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren #ANKA III, iniş takımlarını havada kapatarak önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. 💪🏻
Bu gurur verici adım, ANKA III'ün üstün performansını bir kez daha kanıtladı… pic.twitter.com/3pKT47Jpxu
— Türk Havacılık Uzay Sanayii (@TUSAS_TR) August 19, 2024
ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı özellikleri
ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, Türkiye’nin en yeni ve ileri teknolojilere sahip insansız hava araçlarından biridir.
Geliştirilmiş gizlilik (stealth) özellikleri, jet motoru ile donatılmış olmasından kaynaklı yüksek hıza çıkabilmesi ve geniş faydalı yük taşıma kapasitesi ile dikkat çeken ANKA-III’ün tasarımında kullanılan ileri teknoloji, uçağın radar görünürlüğünü en aza indirgemek için özel olarak optimize edilmiştir. Ayrıca uçağın kuyruksuz yapısı, uçuş sırasında manevra kabiliyetini artırırken, yine düşman radarlarına karşı daha az iz bırakmasını da sağlamaktadır.
Teknik Özellikler
- Motor: Düşük by-pass’lı turbofan motor ile donatılmıştır. Bu motor, yüksek irtifa ve hızda operasyon yapabilme kabiliyetini sağlar.
- Maksimum Kalkış Ağırlığı: 7 ton
- Faydalı Yük Kapasitesi: Gövde içerisindeki iki istasyonun her birinde 650 kg, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kg, dış istasyonların her birinde 100 kg olmak üzere toplamda 2150 kg mühimmat taşıma kapasitesi.
- Maksimum Hız:7 Mach (yaklaşık olarak 850 km/s)
- Servis İrtifası:000 ft
- Operasyon Süresi: 10 saat
- Gizlilik Özellikleri: Düşük radar görünürlüğü için optimize edilmiş gövde tasarımı.
- İniş-Kalkış: Karasal ve deniz üstü platformlardan operasyon yapabilme yeteneği.
ANKA-III, keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinden düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmeye kadar geniş bir yelpazede operasyon yapabilir. Uçak, hem hava-hava hem de hava-kara mühimmatları taşıyabiliyor ve günümüzdeki insansız hava araçlarında (İHA) en sık kullanılan mühimmatlardan, SOM-J, MK-82 ve MK 82 sınıfı, SDB gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok silah sistemlerinin entegrasyonunu mümkün kılmaktadır.
Düşman İHA’larını, helikopterlerini ve pervaneli uçaklarını etkisiz hale getirebilen ANKA-III, ayrıca elektronik harp (EW) sistemleri ve radyo frekansı (RF) yayım yapan radarların etkisizleştirilmesi gibi görevlerde de kullanılabilir.
Gelişmiş Görev Kapasitesi
ANKA-III, geleceğin savaş alanlarında kritik rol oynayacak şekilde tasarlanmıştır. Hem keşif ve gözetleme görevlerinde hem de taarruz operasyonlarında etkili olması amaçlanmıştır. Gelişmiş görev planlama sistemleri ve yapay zeka destekli operasyon kabiliyetleri sayesinde ANKA-III’ün zorlayıcı koşullarda bile yüksek başarı oranı ile görevini icra edeceği ön görülmektedir.
ANKA-III, Türkiye’nin diğer ileri seviye insansız hava araçları ANKA ve AKSUNGUR ile entegre olarak çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı yer sistemleri üzerinden kontrol edilebilir olması, bu üç platformun birbirini tamamlayıcı görevlerde kullanılması imkanını sağlar. Bu özellik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin farklı operasyonel ihtiyaçlarına hızlı ve esnek çözümler sunar.
Ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda ANKA-III’e gelecekte yakıt ikmal kabiliyeti de eklenecektir. Bu geliştirme ile ANKA-III, havada uzun süreli görevler icra edebilecek ve hatta diğer uçaklara yakıt ikmali yaparak “tanker uçak” görevini de üstlenebilecektir. Bu kabiliyetin sisteme entegre edilmesiyle, uçağın operasyonel kapasitesi de önemli ölçüde artacaktır.
Kullanım Alanları
ANKA-III, askeri operasyonların yanı sıra sivil amaçlı görevlerde de kullanılabilecek çok yönlü bir platformdur. Doğal afetlerde, sınır güvenliğinde ve deniz devriyelerinde etkili bir şekilde görev yapabilir. Ayrıca, stratejik keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılarak, düşman hedefleri hakkında kritik istihbarat toplayabilir.
TUSAŞ’ın ANKA ailesinin en son üyesi olarak, hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük ilgi gören projenin geliştirilme sürecinde elde edilen deneyimler ise Türkiye’nin İHA teknolojisinde dünya çapında bir lider olmasına katkı sağlamaktadır.
Türkiye’nin savunma sanayiinde kat ettiği önemli bir ilerlemenin sembolü olan, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bu platform, hava savunma yeteneklerimizi uluslararası arenada bir üst seviyeye taşıyacak ve savunma sanayiimizdeki bağımsızlık yolculuğunda kritik bir rol oynayacaktır.
Projenin ilerleyen yıllarda çeşitli versiyonlarının geliştirilmesi ve daha gelişmiş sistemlerle donatılması planlanmaktadır. Özellikle yapay zeka ve otonom sistemler alanında yapılacak iyileştirmeler, uçağın savaş alanındaki etkinliğini daha da artırıp Türkiye’nin savunma sanayii konusunda elini güçlendirmeye devam edecektir.