TUSAŞ, Avrupa’nın 2’inci büyük tesisisin yapımına başladı

TUSAŞ, Milli Muharip Uçak (MMU) başta olmak üzere yerli ve milli tüm özgün ürünlerimizin geliştirilmesi için Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2’inci büyük ses altı rüzgar tüneli tesisinin inşaatına start verdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) bünyesinde hava araçlarının rüzgâr tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilmesine yönelik olarak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2’inci büyük ses altı rüzgar tüneli tesisinin inşaatı devam ediyor. Rüzgâr tünelinin başta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının geliştirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanılması amaçlanıyor.

TUSAŞ tarafından işletilecek olan tesiste, TUSAŞ’ın geliştirdiği özgün hava araçları başta olmak üzere savunma sanayii ve diğer sektörlerde geliştirilen ürünlerin testleri gerçekleştirilecek, tasarım ve test verilerinin ülkemizde kalması sağlanacak. Tünelde büyük, küçük ve açık olmak üzere üç farklı test kesiti olacak ve tünel ölçme-değerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılacak. Entegre hareketli yer bant sistemi ile hava araçları için iniş kalkış testleri Türkiye’de sadece bu tünelde yapılabilecek. Kazanılacak olan bu test kabiliyetleri yanı sıra test edilecek modellerin üretimi, bütünlenmesi, enstrümantasyonu da bu tesiste gerçekleştiriebilecek ve ürün geliştirme sürecine önemli katkılar sağlanacak.

Rüzgar tüneli inşaatı ile ilgili konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Avrupa’nın en büyük 2’inci ses altı rüzgar tüneli tesisini yapıyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulaşıyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak sağlayacak kabiliyeti ile Türkiye’nin bu alandaki tek tesisi olacak.” ifadelerini kullandı.

TUSAŞ, rüzgar tüneli inşaatı ile ilgili resmi Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu.

Yapılan paylaşımda, “Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük rüzgar tüneli tesisimizin yapımına başladık. MMU başta olmak üzere yerli ve milli tüm özgün ürünlerimizin geliştirilmesi için büyük adımlarla ilerliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Tesisin 2022 yılının son çeyreğinde fanı dönüp devreya alma faaliyetleri başlayacak. Rüzgar tüneli tesisinin 2023 yılında hizmet vermesi planlanıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.