TUSAŞ’tan Tunus ve Filipinler’e ihracat

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir, “Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii Günleri” etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu.

ANKA’nın Tunus’a ihracatı konusunda ve T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nin Filipinler’in ihracatı konusunda değerlendirmeler yaptı.

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir, ABD’nin Türkiye’nin Filipinler’e T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihracatı gerçekleştirmesi için gerekli ihracat izinlerini onayladığını söyledi.

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir; “Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii Günleri” etkinliğinde ABD’nin, Filipinler’e ATAK ihracatı gerçekleştirilmesi için gerekli ihracat izinlerini verdiğini açıkladı. Filipinler’e ilk etapta 6 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri tedariki gerçekleştirilecek.

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla, T129 ATAK Helikopteri’nin Türkiye’ye özgü milli kabiliyetlerle donatılarak geliştirmesine karar verildi.

7 Eylül 2007 yılında imzalanan sözleşme çerçevesinde program başlatıldı ve TUSAŞ ana yüklenici olarak; platform, sistem entegrasyonu, tüm projelerin üretim sistem mühendisliğini ve ömür devri lojistik desteğini sağladı.

2008 yılında yürürlüğe giren sözleşme sonrasında ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirilen helikopterin yaklaşık %95’lik ilk kısmı, yerli olanaklarla Türkiye’de üretildi. Tüm görev teçhizatı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın istek ve tecrübelerine en uygun biçimde tasarlandı.

T129 ATAK helikopterinin ilk teslimatı 22 Nisan 2014 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yapıldı.

Ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiş olan T129 ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacının giderilmesi amacıyla milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda geliştirildi.  Teslim edilen helikopterler gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapıyor.

TUSAŞ’tan Tunus’a ANKA ihraçtı

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir’in “Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii Günleri” etkinliğinde yaptığı sunumda, “Bir-iki ay içerisinde Tunus’a İHA’larımızı teslim edeceğiz. Akabinde bir-iki ülke var yakın çalıştığımız. Buralara da ANKA’ların ihracatını yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

2019 yılında, Tunus Savunma Bakanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında, ANKA İnsansız Hava Aracı satın alımı için ikili görüşmeler başlamıştı. Sürecin başlamasının ardından 2020 yılının ilk aylarında İHA eğitimi ve finansman konuları netleştirilerek görüşmelerde ilerleme sağlanmıştı. Nihayetinde TUSAŞ ile Tunus Hava Kuvvetleri arasında, yaklaşık 80 milyon dolar değerinde bir ihracat anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında TUSAŞ’ın, Tunus Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 3 adet ANKA-S İHA ve 3 adet Yer Kontrol Sistemi teslimatının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ANKA İHA

30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen “ANKA” İnsansız Hava Aracı Sistemi için ekim 2013’de 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır. ANKA-S Projesi’nde çalışmalar başarı ile devam ettirilmekte olup, şubat 2014 tarihinde Sistem İhtiyaçları Gözden Geçirme toplantısı başarı ile tamamlanmış, tasarım aktivitelerine hız verildi.

Paralel olarak yürütülmekte olan Blok B konfigürasyonu kapsamında SAR/ISAR/GMTI radarı entegrasyon faaliyetlerine devam edilmektedir. 2014 ikinci yarısından itibaren bu sistemle testler gerçekleştirildi.

ANKA İnsansız Hava Aracı, 2014 yılında ILA Berlin Airshow’da ve Farnborough Airshow’da statik alanda sergilendi.

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyor:

  • Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
  • SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmasıyla öne çıkıyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almasıyla dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.