İran ve üye ülkeler arasındaki uzun süredir durdurulmuş olan nükleer müzakereler, ABD’de Biden yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte tekrar gündeme geldi. Ancak, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun tetkik ve denetlemeleri İran’a yönelik endişelerin artmasına sebep oluyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, üye ülkelere yaptığı açıklamada; tamamlayıcı denetimler yaptığı üç yerde tespit edilen uranyum parçacıklarına ilişkin -aylar geçmesine rağmen- İran’dan hala bir açıklama gelmediğine işaret etti.
Uzmanlar ise konuyla alakalı olarak; İran’ın nükleer anlaşmasının taraflarından olan üç Avrupa ülkesinin (İngiltere, Fransa ve Almanya) ABD’nin de desteğiyle bu yılın başlarında, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yönetim kurulunda İran’a yönelik bir kınama kararı çıkartmaya çalıştığını bildirdi. Ancak, İran’ın bu alanda uluslararası güçlerle iş birliğine yanaşması üzerine yaptırım kararından vazgeçildiğini de dile getirdi.
UAEK’in bir sonraki yönetim kurulu toplantısı ise bu ayın sonunda gerçekleşecek. Ancak, Avrupalı güçlerin daha öncekine benzer bir planı devreye sokarak halihazırda Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı eski haline yeniden döndürmek için Viyana’da devam eden görüşmeleri tehlikeye atabileceği düşünülüyor.
Al Jazeera’nin haberine göre, İran’ın nükleer sorumlusu Ali Ekber Salihi, kuruluş tarafından yayınlanan raporun ardından UAEK Genel Müdürlüğü’ne bir mektup yazdı.
Öte yandan birtakım beyanlarda bulunan İran’ın Viyana Büyükelçisi Kazım Garibabadi yaptığı açıklamalarda, yazılan mektupta İran’ın UAEK ile teknik müzakereleri sürdürebilmek amacıyla nükleer tesislerdeki faaliyetlerin bir ay daha takip edilmesini kabul ettiğini vurguladı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi