Ukrayna, balistik füze programında gelişme kaydetti!
Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın yerli balistik füze geliştirmek için yürüttüğü füze programında önemli gelişme kaydettiğini açıkladı.
Ukrayna 2024: Bağımsızlık Forumu’nda konuşan Devlet başkanı Zelenski, Ukrayna’nın kendi balistik füzesini geliştirmek için uzun süredir yürüttüğü balistik füze programında önemli ilerleme kaydettiğini duyurdu.
Zelenski konuşmasında geliştirilen sisteme ve yeni gelişmelere dair bilgi vermezken, yaşanan önemli ilerlemenin Ukrayna’nın uzun yıllardır üzerinde çalışmalar yürüttüğü GROM-2 taktik balistik füze sistemi ile ilgili olduğuna inanılıyor.
GROM-2 taktik balistik füze sistemi
Zelenski’ye göre geliştirilen balistik füze sistemi başarılı testlerden geçti, ancak testin niteliği henüz açıklanmadı. Ukrayna tarafından GROM-2 taktik balistik füze sistemi üzerindeki çalışmalar 2014 yılında başladı. Geliştirme faaliyetleri, Yuzhnoye Tasarım Bürosu tarafından sürdürülürken, geliştirme çalışmaları Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından finanse edildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ek olarak Suudi Arabistan’ın da GROM-2 taktik füze sistemi ile ilgilendiği ve kısmi olarak çalışmalara fon sağladığı iddia edildi.
GROM-2 taktik füze sisteminin 300 ila 500 kilometre arasında maksimum menzile sahip olması beklenirken, bazı raporlarda sistemin 700 kilometreye kadar menzillere ulaşma olasılığı olduğu belirtildi. 480 kg ağırlığındaki yüksek patlayıcılı konvansiyonel bir harp başlığı ile donatılan füzenin gerekli görüldüğü takdirde harp başlığı ağırlığı azaltılarak daha menzilinin uzatılabildiği ifade edildi.
Ukrayna, 2022 yılında başlayan Ukrayna – Rusya savaşının ardından uzun menzilli saldırı silahlarına daha fazla yatırım yapmaya başladı. Uzun menzilli saldırılarla Rusya’ya karşı savunma yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan Ukrayna bu kapsamda, balistik füzeler, seyir füzeleri ve kamikaze insansız hava araçları geliştirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Ukrayna’dan yeni jet motorlu kamikaze İHA: Palianytsia
Ukrayna, Rusya topraklarına uzun menzilli saldırılar gerçekleştirmek için geliştirilen yeni yeni jet motorlu kamikaze insansız hava aracı Palianytsia’yı tanıttı.
Ukrayna Rusya içlerinde daha uzun menzilli saldırılar yapabilmek için geliştirdiği Palianytsia kamikaze insansız hava aracını ilk defa tanıttı.
Kamikaze insansız hava aracının muharebe sahasında ilk kez başarıyla kullanıldığı Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 24 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı Bağımsızlık Günü konuşmasında açıklanmıştı. Yapılan bu açıklamanın ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı, geliştirilen Palianytsia kamikaze insansız hava aracına dair yeni ayrıntılar paylaştı.
Volodimir Zelenski tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın iki buçuk yıldır süren savaş boyunca Ukrayna’ topraklarını 43 binden fazla füze, roket ve bomba ile vurduğu belirtilirken, bu saldırılara karşı koymak için en iyi yöntemin bu saldırıların gerçekleştiği Rusya topraklarındaki hava üsleri ve askeri üslerin vurulması olduğu ifade edildi.
Zelenski konuşmasında, “Bununla mücadele etmenin en etkili yollarından biri, bu silahları taşıyan Rus uçaklarını, yani askeri havaalanlarını vurmaktır.” dedi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Palianytsia kamikaze insansız hava aracının bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede geliştirildiği, bir turbojet motoruyla donatılan aracın savaş uçakları yerine bir kara platformundan fırlatıldığı belirtildi.
Palianytsia kamikaze insansız hava aracının menzili ve diğer teknik özelliklerine dair açıklama yapılmazken, menzili içerisinde ne az 24 adet Rus hava üssünün bulunduğu ve taşıdığı 24kg ağırlığındaki yüksek patlayıcılı harp başlığıyla bu üslerdeki uçakların yok edilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
Batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdikleri silahların Rusya topraklarına gerçekleştirilen saldırılarda kullanılmaması için koydukları kısıtlamalar nedeniyle Ukrayna’nın alternatif silahlar geliştirmek için çalıştırmalar yürüttüğü aktarıldı.
Birleşik Krallık ve Fransa’nın, Ukrayna’ya verilen SCALP EG / Stormshadow seyir füzelerinin Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermediği açıklanmış, Almanya’nın da Ukrayna’ya benzer sebeplerle seyir füzesi vermek istemediği ortaya çıkmıştı.
ABD, Rusya topraklarından Ukrayna’ya gerçekleştirilen saldırılara karşı ABD yapımı pek çok silahın Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesine rağmen MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerinin Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermemişti.
ABD daha önce Rusya’nın Harkiv bölgesine gerçekleştirdiği saldırılara cevap olarak Ukrayna’nın bu saldırıların gerçekleştirildiği Rusya topraklarına ABD yapımı silahlarla saldırmasına izin vermiş ancak bu iznin MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerini kapsamadığını belirtmişti.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Michael Carpenter Ukrayna basını ile yaptığı röportajda ABD Hükümeti’nin bu politika değişikliği ve politika değişikliğinin kapsamlarına dair bilgi verdi.
Michael Carpenter açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Hükümet’e Ukrayna’nın Rusya Federasyonu topraklarındaki askeri hedefleri vurmak için ABD silahlarını kullanma olasılığı konusundaki tutumunu değiştirme talimatı verdiğini söyledi.
Carpenter, “Bu değişiklik, Rusya’nın Kharkiv bölgesindeki taarruzunun ardından Ukrayna tarafının bize gelip Rusya’daki Ukrayna mevzilerine, Ukrayna şehirlerine ve köylerine ateş açan hedefleri vurmak için izin istemesinin ardından gerçekleşti.” dedi.
Biden’ın Ukrayna’dan bir talep almasının hemen ardından ulusal güvenlik ekibine bu tür Rusya’ya karşı bu tür saldırıları mümkün kılacak yönergeyi değiştirme talimatı verdiğini vurguladı.
Ancak Carpenter, kararın Rus taarruzunu bozmayı amaçladığını ve MGM-140 ATACMS taktik balistik füzeleri ile gerçekleştirilecek uzun menzilli saldırıların bu kararın içerisinde yer almadığını söyledi.
Carpenter, “Bu kararın alınması, Ukrayna topraklarına Rusya Federasyonu topraklarından doğrudan gerçekleştirilen saldırılara karşı önlem alma olasılığını sağlayan doğrudan bir yanıttır. Ancak bu ATACMS veya uzun menzilli saldırılar için geçerli değil.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçtiğimiz günlerde Rusya topraklarındaki askeri hedefleri ABD tarafından verilen silahlarla vurma izni alındığını açıklamıştı.
Zelenski açıklamasında, “Bu, daha önce tartıştığımız, sınıra yakın yerleşim yerlerinde yaşayan insanlarımızı korumamızı sağlayacak hedefe doğru atılmış bir adımdır.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 31 Mayıs 2024 tarihinde Prag’da gerçekleştirildiği basın toplantısı sırasında Ukrayna’nın Rusya’daki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma yetkisine sahip olduğunu resmi olarak doğruladı.
İznin bizzat ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylandığını söyleyen Blinken, “Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Ukrayna bize geldi ve sınırın Rusya tarafında yığınak yapan ve ardından Ukrayna’ya saldıran Rus güçlerine karşı da dahil olmak üzere bu saldırganlığa karşı savunma sağlamak için sağlanan silahları kullanmak için izin istedi. Ve bu doğrudan Başkan’a gitti ve sizin de duyduğunuz gibi Başkan Biden silahlarımızın bu amaçla kullanılmasını onayladı.” ifadelerini kullandı.
Rusya, Ukrayna’ya verilen silahlara dair tüm kısıtlamaların kaldırılacağına inanıyor
Moskova’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, Washington’un Ukrayna’ya bağışlanan silahlar üzerindeki tüm kısıtlamaları yakında kaldıracağına inanmak için nedenleri olduğunu söyledi.
Rus diplomat, ABD’nin, Kiev’in düşman topraklarına yönelik saldırılarda Amerikan yapımı silahları kullanmasına izin vermeyi reddetmesini “kışkırtma” olarak nitelendirdi.
ABD hükümetinin, mevcut kısıtlamaların tamamını fazla düşünmeden kaldırma kararının zeminini hazırladığını iddia etti.
Antonov, Başkan Joe Biden hükümetine atıfta bulunarak, “Mevcut yönetim, bir eliyle arkasında hançer tutan, diğer eliyle de bir eliyle bir hançer tutan bir kişi gibi davranıyor” dedi.
Ayrıca iki askeri süper güç arasında ciddi bir diyaloğun ancak Washington’un Rusya’ya yönelik “düşmanca politikasını”, Ukrayna’ya desteğini ve Moskova’ya uyguladığı yaptırımları sona erdirmesi halinde gerçekleşebileceğini söyledi.