Rusya – Ukrayna çatışmaları tüm hızıyla devam ederken, Ukrayna’nın Karadeniz sularında Rus donanmasına karşı mücadelesi devam ediyor.
HUR’a göre, Ukrayna’nın özel birimi Grup 13 tarafından yönlendirilen bir Magura SİDA, Sea Dragon füzeleri fırlatarak bir adet Rus Mi-8 helikopterini düşürdü. Söz konusu saldırıda bir diğer helikopter de vuruldu ama o helikopter hava üssüne geri dönmeyi başardı. Çatışmanın kaydedilen görüntülerinde, SİDA füzelerin helikoptere kilitlenmesi ve ardından helikopterin patlayarak denize düştüğü anlar yer aldı. Yapılan açıklamada söz konusu olayın dünyada bir ilk olduğu vurgulandı
Ukrayna askerî istihbaratından dünyada bir ilk.
Ukrayna, Rus işgali altındaki Kırım yakınlarında Magura V5 insansız deniz aracına yerleştirilen füze ile Rusya'ya ait bir askerî helikopteri düşürdü. pic.twitter.com/hFMdJwHtRY
— QHA – Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 31, 2024
Daha önce HUR, 17 Haziran’da yaptığı açıklamada, Magura V5’lerin R-73 füzeleriyle donatılabileceğini açıklamıştı. Vympel R-73, NATO raporlama ismiyle AA-11 Archer olarak da bilinen, Sovyetler Birliği tarafından 1980’lerde geliştirilen, esas olarak MiG-29 veya Su-34 gibi uçaklar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış, kısa menzilli kızılötesi güdümlü bir füzedir. Aynı günlerde Rusların paylaştığı görüntülerde Ukrayna’nın R-73 füzelerini SİDA’lara yerleştirdiği gözlemlendi. 2024 yılının son gününde gerçekleştiği açıklanan saldırıda ise bu füzenin kullanıldığına yönelik bir bilgi henüz bulunmuyor.
Footage from Russian Ka-29 helicopter engaging Ukrainian USV with R-73 air-to-air heat-seeking missiles. https://t.co/ONS0uacMKB pic.twitter.com/E6zGjmCbuv
— Clash Report (@clashreport) May 6, 2024
Geçtiğimiz yılın son ayında Ukrayna, Karadeniz’de gerçekleştirdiği bir saldırı sırasında Sea Baby İDA’ları ile gerçekleştirdiği saldırı sırasında Rus helikopterlerine ateş açmıştı.
Magura SİDA, Ukrayna’nın Karadeniz Filosuna karşı koymak için diğer SİDA’lar ile beraber 2023 yazından itibaren aktif olarak kullanılıyor. Bu SİDA, 800 kilometreye kadar mesafe kat edebilme kapasitesine sahiptir ve saatte 80 km hızla hareket edebilir. Yaklaşık 250 kilogramlık bir savaş başlığı taşıyabilen Magura V5’lerin her biri, yaklaşık 10 milyon grivna (240 bin dolar) değerindedir. Bu İDA’lar, 2024 yıl içinde Ukrayna’nın Rusya’ya ait birçok gemiye yönelik saldırısında kullanıldı.
Haziran ayında Moskova merkezli yapılan bir açıklamada, Magura V5 SİDA’ların hava savunma füzeleriyle donatıldığı ve bunun da Rus hava kuvvetleri için büyük bir tehdit oluşturduğu belirtilmişti. Önceki dönemde SİDA’lar ile Ukrayna, Rusya’ya ait birkaç önemli savaş gemisini imha etti. Bunlar arasında Caesar Kunikov çıkarma gemisi, Sergei Kotov devriye gemisi, Serna ve Akula çıkarma gemileri ve Ivanovets füze korveti yer alıyor.
2014 yılında Kırım’ın ilhak edilmesinin ardından Rusya tarafından burada bulunan gemilere el konulmasıyla su üstü savaş filosunun büyük bir bölümünü kaybeden Ukrayna, bu tarihten sonra Rus Karadeniz Filosuna karşı Karadeniz’de varlık gösterebilmek için strateji değişikliğine gitmiş ve küçük tonajlı çok daha mobil donanma inşa etme kararı almıştı.
Bu maksatla geliştirilen Magura V5, Ukrayna’nın Karadeniz’deki askeri stratejisinin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Bu insansız hava aracı, özellikle deniz hedeflerine karşı etkili bir saldırı aracı olarak tasarlanmış olsa da, son modifikasyonlarla hava hedeflerine de büyük tehdit oluşturabilecek kapasiteye sahip hale geldi.
Magura V5, operasyonel olarak 2023 yazından bu yana Ukrayna’nın hava ve deniz kuvvetlerinin etkinliğini artıran bir silah sistemi olarak görev yapıyor.
Magura V5 SİDA teknik özellikleri
- Uzunluk: 5,5 m
- Azami ağırlık: 1000 kg
- Su hattından yükseklik: 0,5 m
- Hız: Seyir halinde 22 knot (41 km/s), maksimum 42 knot (78 km/s)
- Menzil: 450 deniz mili (830+ km)
- Seyir süresi: 60 saat
- Harp başlığı: 320 kg
- Navigasyon: GNSS, INS, görsel
- İletişim: Uydu iletişimi veya İHA üzerinden radyo linki