Ukrayna’dan Şahit-136 İHA’lara karşı düşük maliyetli savunma!
Rusya, halihazırda devam eden Ukrayna işgali sürecinde binlerce İran yapımı Şahit-136 delta kanatlı kamikaze insansız hava aracını (İHA) yavaş hareket eden seyir füzeleri niyetine kullanmış ve Ukrayna’nın hazır ateşleme füzesi stoklarını eritmeyi hedeflemişti.
Bu taktik savaş alanında belirli bir süre boyunca etkili olmuş ve Kiev yönetiminin savunma maliyetini artırmıştı. Fakat son aktarılan bilgiler ışığında Ukrayna Hava Savunma Kuvvetleri’nin bu sorun ile başa çıkmak için akustik sensörlü radar sistemi geliştirdiği öğrenildi.
Sistem, Ukrayna’nın muhtelif yerlerine yerleştirilen 9500 adet ses sensörüyle ses kaynağından tehdidi tespit edip coğrafi konumunu belirlemek üzerine tasarlandı.
ABD Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı ve NATO Müttefik Hava Komutanı General James Hecker 20 Temmuz’da Royal International Air Tattoo’da yaptığı açıklamalarda, “Ukrayna aslında orada (kamikaze dronlarıyla başa çıkmada) oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Fakat sırtlarını duvara dayanmış durumdalar, bu sebeple gelişmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Hecker sisteme dair yaptığı açıklamalarda ise Kiev yönetiminin düşük maliyetli akustik sensör sistemi sayesinde Rusya’nın kamikaze İHA sistemleriyle başa çıkmak için verdiği mücadelede “maliyet eğrisinin doğru tarafına” geçtiğini belirtti.
Ayrıca Hecker, Kiev yönetiminin akustik sensörlerdeki ilerlemelerinin diğer NATO ülkelerini teknolojiye göz atmaya teşvik ettiğini de öne sürdü.
Daha önceki yazımızda Şahit-136 İHA’nın özelliklerini anlatırken dezavantajları başlığı altında Şahit-136 İHA’nın büyük, yavaş ve gürültülü bir yapıya sahip olduğundan ve bu özellikleri yüzünden askeri hedeflere karşı etkinliğini sınırlarken gizlilikten de yoksun olduğundan bahsetmiştik.
Ukrayna da devam eden çatışma sürecinde var olan savunma sistemlerinin maliyetini azaltmanın yolunu aramak amacıyla ses kaynağından tehdidi tespit edip coğrafi konumunu belirlemek üzerine tasarlanmış “Skyfortress Sistemi”ni geliştirdi.
Ukrayna’nın Skyfortress Sistemi
Avrupa’daki en kıdemli ABD Hava Kuvvetleri generali James Hecker, Ukrayna’nın düşük maliyetli akustik sensör dizisi hakkında önemli yeni ayrıntılar sağladı.
Skyfortress adlı bu sistem, tehditleri tespit etmek için Ukrayna kırsalında bulunan 9500 adet akustik sensörden oluşmaktadır. Bu sensörler, 6 fit uzunluğundaki direklere monte edilmiş cep telefonları ve mikrofonlar kullanılarak oluşturulmuştur.
Sistemin çalışma prensibi oldukça basittir: Mikrofonlar, gelen İHA’ların çıkardığı sesi tespit eder ve bu veriler merkezi bir bilgisayara gönderilir. Bilgisayar, bu verileri sentezleyerek İHA’nın uçuş rotasını belirler ve müdahale ekiplerine gönderir.
General Hecker, Skyfortress’ın 84 adet tek yönlü İHA saldırısını başarıyla tespit edip 80’ini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca söz konusu sistemin yeteneklerinin, Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde yapılan bir test ve Romanya’daki bir silah poligonunda yapılan denemelerle doğrulandığı aktarıldı.
Skyfortress sisteminin en dikkat çeken özelliği ise düşük maliyetli olmasıyla öne çıkıyor. Her bir kule, yaklaşık 400-500 dolara mal olmaktadır. Bu maliyet durumu da sistemi radar gibi geleneksel hava savunma sensörlerinden daha ekonomik hale getirmektedir. Ek olarak, radar sistemlerinin yaşadığı “Dünya’nın eğriliği” sorunlarıyla uğraşmak zorunda olmaması da sistemin sahadaki önemli bir avantajı olarak öne çıkmaktadır.
Ayrıca sistemin oldukça basit bir yapıda olduğu aktarılırken sadece birkaç saatlik eğitim almış askerlerin dahi sistemi etkin bir şekilde kullanabileceği belirtilmiştir.
Skyfortress sistemi, düşük maliyetli ve yüksek etkinliğe sahip yapısıyla Ukrayna’nın hava savunmasında önemli bir yenilik olarak öne çıkmaktadır. Bu sistem, savaşta bir “gamechanger (oyun değiştirici)” olarak görülmese de, Ukrayna’nın söz konusu sistem sayesinde Rusya’nın İHA saldırılarına karşı etkin bir koruma sağlayabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca, diğer ülkeler için de örnek teşkil ederek, gelecekte “daha ucuz maliyetli bir savunma ağı” düşüncesine hitap eden bir teknoloji olarak görülebilir.
Fakat elbette İran ya da Rusya cephesinin Şahit-136 İHA’nın motor sesini azaltacak bir teknoloji kullanması ya da akustik sensörlerin tespit etmesini zorlaştıracak yeni güncellemeler yapması, Kiev’i yeniden farklı çözüm arayışlarına itebilir.