Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi’nden Rusya’ya terör devleti suçlaması

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Birleşmiş Milletlerin (BM), Rusya’nın Ukrayna’nın bir bölümünü ilhak etmesinin görüşüldüğü toplantıda Genel Kurul’a hitap etti.

Rus güçlerinin dün Ukrayna şehirlerine düzenlediği ve 19 kişinin öldüğü, 105 kişinin ise yaralandığı saldırıları kınayan Kyslytsya, konuşmasında, “Tüm dünya, halkımızı öldüren terörist devletin gerçek yüzünü bir kez daha gördü.” dedi.

Kyslytsya, sivillerin kasten hedef alınmasının savaş suçu olduğunu ifade ederek “Evlerinde uyuyan, işe ya da okula gitmek için yollara dökülen insanlara füzeler atarak Rusya, bir kez daha mümkün olan güçlü şekilde caydırılması gereken bir terörist devlet olduğunu kanıtlamıştır.” diye konuştu.

Rusya’nın ilhakının BM’ye varoluşsal tehdit anlamına geldiğine işaret eden Kyslytsya, uluslararası toplumu BM Anayasası’nı savunmaya çağırdı.

Kyslytsya, BM’nin güvenilirliğini koruma ya da kaybetme noktasında olduğunu savunarak “Rusya’nın BM Delegesi Genel Kurul’a girdiğinde arkalarında kan izi bıraktılar ve salonu kan kokusu sardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’nın bazı bölgelerinin ilhakı görüşülecek

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise toplantının fazlasıyla politikleştiğini vurgulayarak iddiaların anti-Rusya söylemlerinin güçlendirilmesi için dillendirildiğini ileri sürdü.

Nebenzia, NATO’yu çatışmayı artırmakla suçlayarak Rusya’nın Ukrayna’da aslında NATO ile karşı karşıya olduğunu ve Ukrayna’nın NATO silahlarının test alanı haline geldiğini dile getirdi.

Genel Kurul’un bu hafta Ukrayna’nın bazı bölgelerinin ilhakını görüşmesi ve konuya dair karar taslağını oylaması bekleniyor.

Rusya’nın Genel Kurul’da gizli oylama yapılması talebi ise oy çokluğuyla reddedildi.

İlk günden bu yana Rusya-Ukrayna savaşı

24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının boyutu değişmeye başladı.

Savaşın başladığı günden itibaren Batılı ülkelerin yoğun desteğini alan Ukrayna, Rusya’ya karşı başarılı bir direniş sergilemişti.

Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinde bulundu.

Silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra Batılı ülkeler Ukrayna’yı doktinel olarak da destekledi ve Ukrayna direnişinin sürdürülebilir olmasını sağladı.

Ukrayna ordusu birçok bölgede Rus birliklerine karşı önemli başarılar kazanırken bu durum Rusya’nın saldırgan tutumunun artmasını da beraberinde getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu ilhak etmesi

Rusya sahadaki saldırgan tutumunu siyasi zemine de taşıyarak Ukrayna’nın doğusunda bulunan bölgeleri ilhak ettiğini ve kendi topraklarına kattığını açıkladı.

Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak ettiğini duyuran Rusya’ya Ukrayna’nın tepkisi de sert oldu.

Rusya’nın bu hukuksuz eylemini kesinlikle tanımadıklarını söyleyen Ukrayna tarafı, bu bölgeleri geri almak için operasyonlara başladı.

Ukrayna’nın ilhak cevabı

Donetsk bölgesinde bulunan Liman şehrini ele geçiren Ukrayna tarafı farklı bölgelerde de operasyonlarına devam etti.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunan Kerç Köprüsü’ne saldırı düzenleyen Ukrayna tarafı; stratejik öneme sahip bu köprüye ciddi bir hasar verdi.

Ukrayna’nın bu hareketi üzerine Rusya tarafı da büyük çaplı saldırılarını tekrar başlattı.

Başkent Kiev, Zaporijya ve Dnipro şehir merkezlerine eş zamanlı saldırılar düzenleyen Rusya, savaşın çapını tekrar genişletmiş oldu.

Bu saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetti ve yine birçok sivil yaralandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.