Günden güne dikkatleri üstüne çeken fidye yazılımı (ransomware) saldırıları konusunda uzmanların farklı görüşleri ortaya çıkıyor. Uzmanların bir kısmı kurbanların saldırganlar tarafından talep edilen fidye tutarını ödemesi konusunda yasaklama getirilmesini savunurken diğerleri bu yasaklamanın şirketlerin iflas etmesine kadar varacak sonuçlar doğuracağından fidye ödenmesinin yasaklanmaması gerektiğini savunuyor.
The Washington Post sitesinde yer alan haberde güncel olaylarla daha da önem kazanan fidye yazılımı saldırılarına değinildi. Geçen günlerde Colonial Pipeline’a yapılan siber saldırı sonucu Amerika Birleşik Devletleri’nde yakıt kıtlığı gibi sorunlar ortaya çıkmış, saldırı sonrası ise şirket saldırganların talep ettiği 4,4 milyon dolar tutarındaki fidye ödemesini kabul etmişti. Ancak bu fidye ödemesi diğer hacker gruplarını da cesaretlendirmişe benziyor.
Şimdiye kadar ABD’li yetkililer fidye ödemeleri konusunda şirketlere ödeme yapmamayı tavsiye etse de herhangi bir yasaklama getirmedi. Obama yönetimi sürecinde Beyaz Saray siber güvenlik koordinatörü olan Michael Daniel yaptığı açıklamalarda “Fidye yazılımı saldırıları temel olarak maddi kazançla motive edilmektedir. Kazanç olmaz ise saldırganlar bu yöntemi terk edecektir.” ifadelerini kullanmıştı.
Cyber Threat Alliance’ın şu anki başkanı olan Daniel, “Fidye yazılımı çeteleri bu fidye ödemelerini insan kaçakçılığı veya terörist faaliyetler gibi daha tehlikeli alanlarda kullanması muhtemel” diyerek fidye ödemesi hususunda uyarılarda bulunuyor ve fidye ödemesi konusunda getirilecek yasaklamaların yavaş ve dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade ediyor. Hükümet yetkililerinin araştırmalarına göre siber sigorta fiyatları ve sigorta poliçelerine olan talep artış gösteriyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi