İnsanların beynine çip implante etmeye hazırlanan Neuralink’e eleştirel sesler yükselmeye başladı.
Daha önce domuzların ve bir maymunun beynine yerleştirilen çipleri insanlar üzerinde denemeye hazırlanan Neuralink’in bu çalışmaları uzmanların endişelerini gün geçtikçe artırıyor.
Wisconsin Üniversitesi’nde görev alan tıp tarihçisi ve biyoetikçi Dr. Karola Kreitmair, insanların bu projeye dair sağlam bilgi sahibi olmadığını, “Kamuoyunun bu tür bir teknolojinin kullanılabilir hale gelmesinin büyük resimdeki etkilerine dair yeteri kadar bilgilendirildiğini düşünmüyorum” ifadeleriyle dile getirerek Neuralink gibi kâr amaçlı bir şirketin böylesi bir hamle yapmasının sıkıntı doğurabileceğini söyledi.
SUNY Upstate Tıp Üniversitesi’nde görevli biyoetik araştırmacısı Syd Johnson ise planlanan beyin implant deneylerinin olası amaç ve sonuçlarına ilişkin “Nihai hedef, elde edilen beyin verilerini diğer cihazlar için kullanmak veya bu cihazları başka şeyler için kullanmaksa, örneğin araç kullanmak veya bir Tesla sürmekse, o zaman çok daha büyük bir pazar olabilir” açıklamasını yaptı.
Johnson ayrıca, deneylerin gerçekleşmesinin gerçek ihtiyaçları olan insanları başka birinin ticari kazancı için riskli araştırmalarda sömürülmesine ve kullanılmasına yol açacağına dikkat çekti.
Uzmanlar; felçli insanları iyileştireceği düşünülen teknolojinin tüketici kullanımı konusunda “çok sayıda etik kaygı uyandırdığına” işaret etti.
Bu kaygıda Elon Musk’ın etkili olduğu düşünülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi