Varank: IAF’e üyeliğimiz 25 Ekim’de tescillendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığı ile bağlı ilgili kurum ve kuruluşların 2022 yılı bütçesini sundu. Sanayi üretiminin 2020 yılının ikinci yarısından itibaren yükselerek devam ettiğine dikkati çeken Bakan Varank, şunları kaydetti:

Türkiye’nin otomobili 

“85 milyonun ortak hayali olan Türkiye’nin Otomobili Projesi emin adımlarla yoluna devam ediyor.  Bugüne kadar 2,5 milyar liralık yatırım tamamlandı, yıl sonunda bu tutar 3,5 milyar lirayı bulacak. Hedeflendiği şekilde ilk araç, 2022’nin sonunda seri üretim bandından inmiş olacak.”

Batarya üretimi

“Elektrikli araçların kalbi olan bataryaların, Türkiye’de üretilmesi konusunda da ciddi ilerleme kaydettik. TOGG ile dünya devi FARASİS, 20 GWh’lik pil yatırımına yakın zamanda Gemlik’te başlayacak. Ayrıca, diğer küresel batarya üreticileriyle de görüşmelerimiz sürüyor.”

Şarj altyapısı

“TOGG başta olmak üzere, ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyecek şarj altyapısı konusunda çalışmalarımız hızlandı. Teknik standartları yayımladık. İl il, ilçe ilçe şarj istasyonu ihtiyacını belirledik. Buna yönelik destek mekanizmalarını tasarladık.”

Ar-Ge harcamaları

“KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansları; Ar-Ge ve yenilik odaklı destek programlarıyla işletmelerimizi daha fazla Ar-Ge yapmaya teşvik ediyor. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 milyar liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’ten yüzde 1,09’a çıkarken, Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine yaklaştı.”

Patent başvuruları

“İnovasyona verdiğimiz önem sayesinde yerli patent sayılarında da kayda değer ilerlemeler elde ettik. Göreve geldiğimizde yılda 414 yerli patent başvurusu yapılırken, bugün bu sayı 8 bin 200’dür.”

Ramjet Projesi

“TÜBİTAK Enstitüleri aracılığıyla stratejik önemi haiz Ar-Ge ve yenilik projelerini hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın uçaktan atış testleri başarıyla tamamlandı. Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son safhaya geldik. 2022’de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız.”

Milli Uzay Programı

Ülkemizi uzay yarışına Milli Uzay Programı ile hazırlıyoruz. Program kapsamında yürütülecek çalışmalar, 1 Milyar 890 milyon liralık bütçeyle yatırım programına dahil edildi. Kendi aracımızla Ay’a sert iniş yapma ve uluslararası iş birliğiyle uzaya bir Türk vatandaşı gönderme hedeflerine yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Hibrit Roket Motoru

Uzayda ateşleyeceğimiz hibrit roket motorunun testlerini gerçekleştirirken, fırlatma aracı ve limanına yönelik değerlendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Uzay alanında üyesi olduğumuz beş uluslararası organizasyonun faaliyetlerine aktif olarak katılım sağlıyoruz. En büyük uluslararası uzay örgütü IAF’e üyeliğimiz 25 Ekim’de tescil edildi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.