Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Konferans Salonu’nda düzenlenen Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, vatanın birliği ve dirliği için cansiperane mücadele eden tüm kahramanların Gaziler Günü’nü kutladı. Bundan sadece 6 yıl önce kurulan SAHA İstanbul’un kısa sürede Türkiye’nin en büyük sanayii kümelenmesi haline geldiğini aktaran Varank, sistemli ve özverili çalışmanın ürünü olan bu gelişimi memnuniyetle takip ettiklerini kaydetti.
Üniversite ve sanayii iş birliği
SAHA İstanbul’un kamu üniversite ve sanayii iş birliğinin en güzel örneklerinden bir tanesi olduğuna işaret eden Varank, “Bir yandan firmalara rehberlik ederken diğer yandan komiteleriyle milli savunma, havacılık ve uzay sanayi için adeta işin mutfağında bizzat çalışıyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ürün ve sistemlerin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi için paydaşlar arasında adeta katalizör görevi görüyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak SAHA İstanbul ile yakın diyalog içindeyiz.” diye konuştu.
Cumhuriyet tarihinin rekoru
Savunma sanayiinde yakalanan ivmelenmenin, çarpan etkisiyle diğer sektörleri de geliştirdiğini anlatan Bakan Varank, “2021 yılı ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılamız yüzde 21,7’lik önemli bir artış gösterdi. İmalat sanayii öncülüğünde ulaştığımız bu başarılı performansla OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık. Yine ihracatımızda da yıllık bazda yüzde 52 gibi rekor artış söz konusu. İlk 8 aylık ihracatımız 140 milyar doları geçmiş durumda. İnşallah yıl sonunda 200 hatta 210 milyar doları geçerek Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza atmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Yüzde 100 yerlilik hedefi
“Türkiye, savunma sanayii yolculuğuna Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen birkaç atılımın dışında maalesef çok geç başlamış oldu” diyen Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla adeta şahlanma dönemine girdik. Savunma sanayiinde yüzde 25’lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 75 seviyelerine ulaştırmayı başardık. Tabii bu yolculuk daha bitmedi. Savunma sanayisinin kritik sektörlerinde, kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı bazı alanlarda hedef olarak koyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Ar-Ge ve tasarım merkezleri
Bakan Varank, üniversitelere büyük çaplı devlet destekleriyle onlarca tematik araştırma merkezi kazandırdıklarını anlatarak, özel sektör bünyesinde destekledikleri Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin sayısının 1596’ya ulaştığını bildirdi.
5.6 milyar lira destek
TÜBİTAK SAGE gibi araştırma enstitülerinin savunma sanayii teknolojilerinin geliştirilmesinde itici güç görevi gördüğünü dile getiren Varank, “Geliştirdiği füze ve mühimmat teknolojileriyle ülkemizin muharebe kabiliyetlerinin artmasında önemli rol oynuyor. Yine Bakanlığımız tarafından savunma sanayii Ar-Ge projelerine sağlanan desteklerle özel sektörümüz kritik teknolojiler geliştiriyorlar. Son 19 yılda bu projelere sağladığımız destek miktarı 5,6 milyar liraya ulaştı.” dedi.
Kalecik Hava Araçları Test Merkezi’ni kuruyoruz
Sanayii altyapısının gelişimine çok önemli katkılar sunduklarını belirten Varank, “En son projemizin sözleşmesini İDEF Fuarı’nda imzaladık. Ankara Kalkınma Ajansı’mızın desteğiyle Kalecik Hava Araçları Test Merkezi’ni kuruyoruz. Toplam bütçesi 10 milyon lira olan bu projeyle İHA ve dronlarımızın yetkinliklerini daha ileri seviyeye taşıyacak test hizmetleri verilecek.” ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST’e davet
TEKNOFEST, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Ekol 42 Okulları gibi yeni nesil yaklaşımların bu potansiyeli kinetiğe dönüştürdüğünü anlatan Varank, “İşte her sene gençlerimizin heyecanla beklediği TEKNOFEST bu sene de geldi çattı. 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek TEKNOFEST’e tüm çocuklarımızı, tüm gençlerimizi aileleriyle bekliyoruz.” dedi.
Sanayii ve teknoloji ülkesi
Bakan Varank, bugünün gençlerinin 2053 ve 2071 hedeflerinin mimarları olacağını anlatarak, “Türkiye, savunma, havacılık ve uzay alanında kaydettiği başarıların oluşturduğu çarpan etkisiyle adından daha sık söz ettiren bir sanayii ve teknoloji ülkesi haline gelecek.” ifadelerini kullandı.
Yerli ve millî üretim
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayiini geliştirmek, yerli ve milli üretimi artırmak ve ülkemizde bilim ve teknolojiyi güçlendirmek için bir araya gelen SAHA İstanbul’un paydaşlarını tebrik etti. Demir, “Artık peşinden koşmak, bir şeyleri yerlileştirmek kadar, ondan öte dünyada insanların bakacağı ve özeneceği, ‘Türkiye’de bunlar da yapılıyor’ diyeceği, yeni buluşlar, yeni teknolojiler, oyun değiştirecek ürünlerden de bahsedeceğimiz günlerin yakın olduğunu umuyorum.” şeklinde konuştu.
Yeni başarı hikâyeleri yazacağız
BAYKAR Savunma Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Havacılıkta, savunmada ve uzay teknolojilerinde yeni başarı hikayeleri yazacağız. SAHA İstanbul olarak yeni projelerimizle, güçlü iş birliklerimizle yurt içi ve yurt dışında Türkiye için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi