Viktor Orban’a göre eğer Trump seçilirse, Ukrayna ABD tarafından finanse edilmeyecek!
Donald Trump’ın sıkı destekçisi olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD’nin eski başkanı ile Florida’da bir araya geldi.
Orban, Trump ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada “Ukrayna-Rusya savaşına bir kuruş bile vermeyecek ve böylece savaş sona erecek. Zira Ukrayna’nın tek başına ayakları üzerinde duramayacağı aşikâr.” dedi.
“Eğer Amerikalılar ve Avrupalılar para ve silah vermezlerse bu savaş biter.” şeklinde konuşan Orban, “Amerikalılar para vermezse Avrupalılar da bu savaşı kendi başlarına finanse edemezler ve o zaman savaş sona erecektir.” ifadelerini kullandı.
Bilindiği üzere eski ABD başkanı Donald Trump daha öncesinde yaptığı açıklamalarında seçildiği takdirde Rusya-Ukrayna savaşını “24 saat içinde sona erdirme” sözü vermişti.
Viktor Orban da yaptığı açıklamalarda, Trump’ın Ukrayna ihtilafını nasıl sonlandıracağına dair bir planı olduğunu dile getirdi. Bu planların ayrıntısı sorulduğunda ise Macaristan Başbakanı, “bu planların özünü açıklamaya yetkili olmadığını” belirtti.
Orban ayrıca, Trump’ın Ukrayna anlaşmazlığının nasıl sonlandırılacağına ilişkin planının “birçok açıdan Macaristan’ın planlarıyla örtüştüğünü” de dile getirdi.
Son olarak Macar başbakan, Trump’ın başkanlığı sırasında Ukrayna’da veya Orta Doğu’da herhangi bir askeri çatışma yaşanmadığını, bu nedenle göreve dönerse ne olacağının kesin olarak bilindiğini belirtirken, “Eski başkanlığını biliyoruz ve onun nasıl bir insan olduğunu biliyoruz” ifadelerine başvurdu.
Avrupa’nın Ukrayna konusundaki tutumu değişecek
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Trump’ın seçimi kazanması durumunda Avrupa’nın Ukrayna konusundaki tutumunu değiştireceğini söyledi.
Peter Szijjarto’ya göre Ukrayna’daki çatışmanın “savaş alanında çözümü yok” çünkü Ukrayna Rusya’yı yenebilecek bir güce sahip değil ve aynı şekilde Rusya da bütün Batı’ya karşı kazanabilecek bir güce sahip değil.
Peter Szijjarto, Breitbart News’e verdiği röportajda, şu anda Ukrayna’da muharebe operasyonlarının sürdürülmesi fikrini destekleyen bazı Avrupa ülkelerinin, Donald Trump’ın ABD başkanı olarak geri dönmesi halinde pozisyonlarını değiştirebileceklerini söyledi.
Macaristan’ın üst düzey diplomatı geçtiğimiz hafta sonunda ülkesinin başbakanı Viktor Orban’ın Florida Mar-a-Lago’da Trump’la yaptığı görüşmeye eşlik ettiği sırada ABD’nin muhafazakar medya kuruluşuna konuştu. Ukrayna’daki duruma da değinen Szijjarto, Avrupa’daki ülkelerin çoğunluğunun savaş yanlısı olduğunu ve sadece küçük bir azınlığın barış yanlısı olduğunu belirtirken “Eğer Trump Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanır ve barış yanlısı politikası yürürlüğe girerse, o zaman bu Avrupa ülkelerinden bazıları da pozisyonlarını değiştirebilir. Dolayısıyla Başkan Trump’ın kazanmasına ihtiyacımız var. Sonra da onun planladığı hareket tarzının Ukrayna’da barışı sağlamak için en ideal yol olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Trump’ın Mar-a-Lago’daki malikanesinde gerçekleşen görüşmede eski ABD Başkanı, “Viktor Orban’dan daha iyi, daha zeki ya da daha iyi bir lider yok. O harika biri” ifadelerini kullanarak konuğu Viktor Orban’ı övdü.
ABD ziyareti sırasında Orban, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Trump’ın başlıca rakibi olması beklenen mevcut ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmedi. Ziyarette bulunan yabancı bir liderin, mevcut yönetimi ziyaret etmeden eski mevkidaşlarıyla görüşmeler yapması ise elbette ki alışılmadık bir durumdur.
Macaristan Başbakanı, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da geniş çaplı bir işgal başlatmasından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkilerini sürdürdüğü için diğer Avrupa Birliği (AB) liderlerinden defalarca sert eleştiriler almıştı.
Diğer pek çok Batılı ülkenin aksine Orban, komşusu Ukrayna’ya silah göndermeyi reddediyor ve Kiev’in Rusya’ya karşı kazanamayacağını defalarca dile getiriyor.
AB liderleri ise, Trump’ın ikinci kez başkan olması halinde ABD’nin Ukrayna’ya ve NATO askeri ittifakına yaptığı askeri ve mali yardımın önemli ölçüde azalacağından giderek daha fazla endişe duyuyor.
ABD’nin Ukrayna’ya 60 milyar dolar yardım yapmasını öngören tasarı Senato’dan geçse de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin ne yönde karar alacağı da belirsizliğini koruyor.
Trump tarafından açıkça cesaretlendirilen Cumhuriyetçiler, ABD sınır güvenliği için ek finansman kabul edilmeden tasarının Temsilciler Meclisi’ndeki son engeli aşmasına izin vermeyeceklerini söylüyorlar.
Geçen ay düzenlenen bir mitingde destekçilerine paranın karşılıksız verilmesinden ziyade borç olarak verilmesi gerektiğini söyledi.
Rus güçleri son dönemde Ukrayna’nın doğusunda kazanımlar elde ederken Kiev cephane sıkıntısı yaşıyor. Ukrayna, topçu mühimmatı bol olan çok daha büyük bir askeri güç olan Rusya’ya karşı savaşmaya devam edebilmek için ana tedarikçi olan ABD’nin ve diğer Batılı müttefiklerinin silahlarına kritik derecede bağımlı durumda.