Türkiye’nin düzenlemiş olduğu askeri tatbikatlar yerli ve yabancı basının dikkatlerini çekmişken, Naval News Avrupa’nın en büyük yıllık denizcilik etkinliği olan Combined Naval Event (CNE) 2024’te konuşan bir Yunan subayının paylaştığı bilgilere yer verdi.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Silahlanma Direktörlüğü Direktör Yardımcısı Tuğamiral Panagiotis Karavas, Yunan Donanması’nın su üstü filosunun yakın zamandaki modernizasyonuna ilişkin yeni ayrıntıları, CNE’de düzenlediği bir sunumda açıkladı.
Yunan Komodor, Yunan Donanması’nın karşısındaki en büyük zorluğun; su üstü filosundaki büyük gemiler ve özellikle firkateynler için modernizasyon planındaki eksiklikler olduğunu söyledi. Dolayısıyla öncelikli hedefin bu gemilere dair modernizasyonları tamamlanması olduğunu ekledi.
Bu konuya dair Yunan Savunma Bakanı Dendias’ın açıklamalarını referans alan Komodor, su üstü gemilerini yenileme planının 2030 yılına kadar gerçekleşmesini bekliyor. Karavas, sözlerinin devamında farklı ve maliyetli bakım gereksinimleri olan çok sayıda ve farklı tiplerde gemilerin bakımının karşılanamayacağını da itiraf etti. Bu nedenle Yunan Donanması, su üstü filosunu standartlaştırmaya odaklandı.
Karavas, su üstü filosunun yenilenme planının birden fazla strateji içerdiğini, bu stratejilerin de yurt dışından yeni gemiler satın almak, mevcut gemileri geliştirmek ve yenilerini yerel olarak inşa etmek gibi iddialı adımlardan oluştuğunu belirtti. Akabinde donanmanın yenilenmesi üzerine olan planı altı bölüme ayırdı.
Yunan Donanmasının su üstü filosunu yenileme planı için altı proje bulunuyor
Yunan Komodora göre projeler: FDI fırkateynleri, Constellation sınıfı fırkateynler, Hidra (MEKO 200HN) fırkateyn yükseltme programı, Korvetler, Hücumbotlar, karakol gemisi ve özel harekât gemisi (SOC).
1. FDI firkateynler:
Yunan Komodor, FDI programının çok tatmin edici bir şekilde ilerlediğini belirterek, yeni firkateynlerin taşıyacağı ekipmanlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Komodor, bu programın Yunan Donanması’nın en çok gurur duyduğu programlardan biri olduğunu ve Donanma için büyük önem taşıdığını belirtti. FDI fırkateynler, 4,550 ton ağırlığında olacak ve 3,500 ton civarındaki gemilerin yerini alacak. Bu noktada Komodor, Aster 30 balistik füzelerinin Yunan Donanması için önemli bir ilerleme olduğunu söyledi. Yunan Donanması, Aster 30 ve Exocet MM40 Block 3C gibi güdümlü füzelerinin satın alınmasına ilişkin bir süreci planlıyor.
Constellation sınıfı Fırkateynler
Komodor, Yunan Donanmasının bu tip fırkateynleri sadece tedarik etmek amacıyla değil, gelecekteki potansiyel müşterilere yönelik önemli bir ürün olarak pazarlamak düşüncesinde olduğunu söyledi. Bu maksatla Yunanistan’ın üretim için tersanelerin yeniden yapılandırılacağını ve süreç adına bir Yabancı Askeri Satış (FMS) senaryosu üzerine çalışıldığını belirtti. Tersanelerin dönüşümü tamamlandığında, Yunanistan son derece yetenekli gemilere kavuşacak. Ayrıca bu gemiler sayesinde Yunan donanması, bölgede faaliyet gösteren ABD Donanması gemileriyle birlikte hareket edebilecek. Geçtiğimiz günlerde ABD Donanması 5’inci ve 6’ncı Constellation sınıfı firkateynlerin inşası için sözleşme imzaladı.
Yeni Korvetler
Karavas, Korvetler hususunda Yunanistan’ın 3+1 şeklinde bir seçenekle korvet almayı düşündüğünü ve bu amaçla çeşitli tiplerdeki korvetlerle ilgilendiğini belirtti. Dünyaca ünlü denizcilik şirketlerinin üretimi olan Naval Group’tan Gowind, Fincantieri’den FCX30 ve Damen’den Sigma korvetlerini örnek gösterdi. Ayrıca seçilen korvetlerden en az iki tanesinin Elefsis (ONEX Shipyards) veya Skaramangas Tersanesi (Hellenic Shipyards) gibi Yunan tersanelerinde üretilmesini hedeflediklerini söyledi. Komodor, Yunanistan’ın Avrupa Devriye Korvetine (EPC) yönelik PESCO projesinin tam üyesi olduğu bilgisini ekledi.
Hidra sınıfı (MEKO 200HN) fırkateyn yükseltme programı
Bu modernizasyon girişimi sayesinde Yunan Donanması, dört adet Hidra sınıfı fırkateynin hizmet ömrünü 15 yıl daha uzatmak istiyor. Modernizasyon programı gemideki sistemlerin sürekli yenilenmesi, yükseltilmesi veya yeniden kurulumu yoluyla gerçekleştirilecek. Bu programa ilişkin Yunan Donanması, Alman TKMS ve Fransız Thales ile oluşan bir şirketler birliği ile görüşmelere devam ediyor. Komodor, modernizasyon kapsamına alınacak ilk geminin 4 yıllık bir süreç geçireceğini belirtti. Sınıfı ile aynı adı taşıyan Hidra (F-452) fırkateyni, en son Umman denizindeki Avrupa görevine katılım sağladı. Yunan donanmasındaki MEKO 200 firkateynleri için daha önce ABD de bir modernizasyon teklifinde bulunmuştu.
Hücumbotlar
Komodora göre Yunan Donanması envanterindeki Roussen sınıfı Super Vita olarak bilinen hücumbotları için artık Orta Ömür Yükseltmesi (MLU) gerekiyor. Bu hücumbotlar, Yunan Donanmasına ilk olarak 2005 yılında katıldı. Ancak son iki gemi hariç tüm hücumbotlardaki ekipmanlar, 90’lı yılların sonundaki teknoloji seviyesinde kaldı. Komodor, MLU için yapılan çalışmanın onay aşamasına geldiğini belirtirken, dokuz adede kadar yeni hücumbot tedarik etmeyi planladıklarını ekledi.
Kıyı Devriye Gemileri
Karavas, Yunan tersaneleri tarafından üretilebilen 3 adet Protector ve 2 adet Island sınıfı geminin tedariki için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bu gemiler, eski kıyı devriye gemilerinin yerini alacak. Ayrıca Karavas, Yunan Donanmasının en az 8 adet kıyı devriye gemisini işletmek için taahhüt verdiğini belirtti. Gemiler, Island sınıfına dâhil olup, Lionfish 20 RWS gibi silah sistemleri, Miltech Hellas’tan yeni iletişim ve elektro-optik sensörler gibi Yunan üretimi modern ekipmanlarla donatılacak.
Yunan Komodor Panagiotis Karavas, son olarak Yunan tersanelerinde tasarlanıp inşa edilen 18 metrelik özel harekât gemisi Agenor’dan da bahsetti. Komodor, gelecekte Agenor’a benzeyen tipte insansız deniz araçları üretebileceklerini iddia etti.