Eline geçirdiği her fırsatta azınlık Türklere karşı dinî ve kültürel olarak baskı politikasını sürdüren Yunanistan’dan yeni bir adım daha geldi.
Yunanistan son olarak, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’i, Gümülcine’de düzenlenen toplu sünnet törenine katılmasını gerekçe gösterip “makam gaspı” ile suçlayarak Selanik’te yargılamaya karar verdi.
Birlik Gazetesi’nin haberine göre, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’e 2017 yılında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’nin Alankuyu mahallesinde davet edildiği toplu sünnet törenine katıldığı için “makam gaspı” suçlaması ile dava açılmıştı. Müftü İbrahim Şerif’e açılan dava, 7 Ekim 2021 tarihinde Selanik Tek Hakimli Bidayet Mahkemesi’nde görülecek. Müftü İbrahim Şerif konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı:
“Beş yıl önce Alankuyulu kardeşlerimizin tertip ettiği toplu sünnet mevlidine katılmamız, makam gaspı kabul edilerek, mahkeme olmak üzere 7-10 -2021 tarihinde Selanik Bidayet Mahkemesi’ne davet edildik. Allah yardımcımız olsun.”
“240 İmam Yasası” ile müftü seçimlerine hazırlanan Yunanistan’ın, şimdilerde Türk azınlık müftülerini içi boş gerekçelerle baskı altına almaya çalışması da dikkatlerden kaçmıyor.
“240 İmam Yasası”
2007’de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisinden dolayı yürürlüğe girmeyen “240 İmam Yasası”nın 2013’te yapılan düzenlemenin ardından fiilen uygulanmaya başlaması ile Yunanistan, sözleşmeli memur yaptığı Türk azınlık mensubu kişileri, “din öğretmeni” (İerodidaskalos) sıfatıyla görevlendiriyor.
Bu yasa ile Batı Trakya’daki camilerde görev yapan din adamları, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın onayı ile aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanıyor. Bu durum din işlerinde Yunanistan’a bağlı olmayı zorunlu kıldığı için Türk azınlık tarafından kabul görmüyor ve Türkler bu karara karşı çıkmaya devam ediyor.
“240 İmam Yasası” Yunanistan’ın resmî gazetesinde yayınlanmadı ancak bazı kaynaklar, Yunanistan’ın “240 İmam Yasası”na dayanarak kendisine bağladığı 8’er aylık sözleşmeli din öğreticileri ile Batı Trakya’da müftü seçimi yapmaya hazırlandığını ileri sürüyor. Türk azınlığı her fırsatta baskı altına almak isteyen Yunanistan’ın, bu yasa ile müftü seçimlerini devlet bünyesine bağlamaya çalışması, akıllara Avrupa’daki İnsan Hakları mekanizmalarının gözünü boyamaya çalışmasını getiriyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi