Ukrayna’nın Marshall Planı talebi!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya’nın Borgo Egnazia beldesinde düzenlenen 50’nci G7 Liderler Zirvesi’nde konuştu.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve ülkesinin mevcut ihtiyaçlarını gündeme getiren Zelenskiy, küresel birlikteliğin önemini vurgulayarak, “Yalnızca dünya çoğunluğunun ortak eylemleri sorunların üstesinden gelebilir.” ifadesini kullandı.
Savaştan etkilenen ülkesinin kalkınması ve inşaasına destek vermek için Almanya’nın başkenti Berlin’de “2024 Ukrayna İyileştirme Konferansı”nın düzenlendiğini hatırlatan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın yıkıcı etkilerinden etkilenen Ukrayna’nın yeniden inşası ve kalkınması için, 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa için geliştirilen “Marshall Planı”na benzer, modern ihtiyaçlara uygun bir yardım planının hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Zelenskiy G7 ülkeleri liderlerine seslendiği konuşmasında, “Arkadaşlar, gelin böyle bir toparlanma planını hep birlikte hazırlayalım ve bunu ortak bir G7+ deklarasyonuyla, toparlanma deklarasyonuyla doğrulayalım. Bu aynı zamanda bir barış ilanı olacak, çünkü restorasyon sayesinde insanlar gerçekten barışın olacağını, buna inandığımızı ve barışı, savunma kadar önemsediğimizi görecekler.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu planın Washington’da yapılacak olan NATO Zirvesi’nde sunabileceklerini belirten Zelenskiy, ayrıca dondurulan Rus varlıkları konusuna da değindi.
Dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna’nın kullanmasına izin verilmesi konusunda liderlerden destek talep eden Zelenskiy, “Rus savaşının yol açtığı hasarın Rusya tarafından ödenmesinin adil olacağını siz ve ben, hepimiz anlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Zelenskiy’den daha fazla Patriot isteği
Ukrayna’nın hava sahası güvenliğinin artırılması gerektiğine işaret eden Volodimir Zelenskiy, ek Patriot hava savunma sistemleri talep etti.
Ukrayna Devlet Başkanı, Batı’dan sağlanan silahların sınırlarının dışında kullanılmasına olanak tanınmasının, Harkiv ve diğer şehirlerin savunmasını güçlendirdiğine dikkat çektiği ve bu durumun önemli bir destek sağladığını vurguladığı konuşmasında, bütün bu iyi yönlere rağmen Ukrayna’nın daha fazla Patriot hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
F-16 geçişini hızlandırma çağrısı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, müttefik ülkelerden F-16 savaş uçaklarının Ukrayna ordusuna entegrasyon sürecinin hızlandırılması konusunda da destek istedi.
Zelenskiy, bu sürecin Ukraynalı pilotların eğitimlerinin hızlandırılmasını ve pilot eğitim merkezlerinin sayısının artırılmasını içermesi gerektiğini vurgulayarak, “Sizlerden, F-16’ya geçişimizi hızlandırmak için elinizden geleni yapmanızı rica ediyorum. Bu da (Ukraynalı) pilot eğitimlerinin hızlandırılması, pilot eğitim merkezlerinin sayısının artırılması anlamına geliyor.” ifadeleriyle uluslararası topluma çağrıda bulundu.
ABD ve Ukrayna arasında 10 yıllık güvenlik anlaşması
ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya’da düzenlenen G7 Zirvesi sırasında 10 yıllık bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.
İki lider, anlaşmanın imzalanmasının ardından bir ortak basın toplantısı düzenleyerek, bu stratejik ortaklığın detaylarını paylaşmıştı.
Düzenlenen basın toplantısında Biden, anlaşmanın Ukrayna’nın savunma ve caydırıcılık yeteneklerini uzun vadeli olarak güçlendirmeyi amaçladığını ve Ukrayna’nın kendini savunma kabiliyetini güvence altına almayı hedeflediğini belirtti.
Ayrıca, Biden, Ukrayna’ya sağlanacak 50 milyar dolarlık kredi desteği ve Rusya’ya karşı uygulanacak yeni yaptırımları içeren üç yeni önlem hakkında bilgi verdi.
Bu önlemlerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı ittifakını zayıflatma çabalarına karşı Ukrayna için “daha güçlü bir temel” oluşturduğunu vurgulayan Biden, “Bu savaşta zafer kazanana kadar Ukrayna’nın yanında yer alacağız” sözleriyle Ukrayna’ya olan desteklerinin süreceğini ifade etti.
Biden, Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaşın hem Ukrayna halkı için hem de dünya için bir sınav olduğunu söyledi. ABD’nin ve G7 ülkelerinin, Ukrayna’nın yanında durma kararlılığını tekrarladı ve “Evet, tekrar, tekrar ve tekrar, Ukrayna’nın yanında duracağız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
Anlaşmanın içeriği
Beyaz Saray, İtalya’da gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde ABD ve Ukrayna arasında imzalanan on yıllık güvenlik anlaşmasını “tarihi” olarak nitelendirdi. Anlaşma metnine göre, taraflar bu anlaşmayı, “Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden yolda önemli bir destek” olarak görmekte ve Ukrayna’nın tam üyelik yolunda ilerlemesine köprü oluşturacaklarını belirtiyorlar.
Anlaşma, Ukrayna’ya yönelik herhangi bir silahlı saldırı veya tehdit durumunda ABD’li ve Ukraynalı üst düzey yetkililerin 24 saat içinde bir araya gelip, durumu değerlendirerek gerekli savunma tedbirlerini belirlemeleri sürecini öngörüyor. Bu süreç, Ukrayna’nın acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Ayrıca, anlaşma metninde ABD’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleme taahhüdü yeniden teyit edilirken, “Taraflar, Ukrayna’nın güvenliğinin teminatı için Ukrayna’nın NATO standartlarına uygun önemli bir askeri kuvvet, zinde askeri yetenekler ve savunma sanayi altyapısına sürekli yatırımlara ihtiyaç duyduğunu kabul etmektedir” ifadeleri yer aldı.
Anlaşma metninde belirtildiği üzere, ABD, Ukrayna’nın egemen, bağımsız ve demokratik yapısını koruyup güçlendirebilmesi için geniş çaplı bir destek paketi sunmayı taahhüt ediyor. Bu destek, Ukrayna’nın güvenlik ve savunma güçlerine yönelik olup, uzun vadeli malzeme sağlamayı, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmayı, sürdürülebilirlik ve istihbarat desteği sağlamayı, güvenlik ve savunma sanayi altyapısını geliştirmeyi ve kurumsallaşmayı içeriyor. Ayrıca, bu desteklerin Ukrayna’nın ilerideki saldırılara karşı caydırıcı bir güç olarak konumlanmasına yardımcı olması hedefleniyor.