Zorlaşan muharebe koşullarındaki pratik çözüm 105 mm Boran Obüsü

Türk savunma sanayii; her alanda dışa bağımlılığı azaltacak yüksek teknolojiye, araştırma ve geliştirmeye dayalı ürünleri Türk mühendislerin imzasıyla üretmeye devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmeye devam eden ve son olarak SAHA EXPO 2022’de sergilenen MKE imzalı BORAN 105mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüsünün Ağustos ayında envantere girmesi bekleniyordu. 

Planlanan teslimat konusunda yeni bir gelişme yaşanmazken, gözler MKE ve SSB’den gelecek açıklamalarda.

Harp başlıklı mühimmat atışı testleri tamamlanan BORAN obüsünün; sis mühimmatı ile atışlı testlerinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek. NATO Stok Kodu gelmek üzere olan BORAN’dan ilk etapta, 6 ila 8 adet arasında teslim edilmesi planlanıyor.

Atış kontrol sisteminin geliştirme görevi ASELSAN’a verilen Boran obüsünün kalifikasyon testleri geçen yıl Ocak ayında ASELSAN tarafından Konya-Karapınar’da tamamlandı.

上村松園】牡丹雪

Geciken teslimatının bu yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi beklenen BORAN TSK tarafından sahada test edilecek. TSK’dan alınacak geri dönüşler BORAN’ın  geliştirilmesi konusunda önemli bir adım olacak. TSK’nın geri dönüşlerinin ardından iyileştirmeler üzerine çalışmalar başlatılacak ve ardından seri üretime geçilecek.

BORAN kamuoyuna ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Nisan 2022’de MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi Açılışı ve Ürün Lansmanı’na katılımıyla tanıtıldı.

Erdoğan lansman töreninde yaptığı açıklamada, “Fatih’ten aldıkları ilhamla dünyada ilk defa seri atış yapabilen sahra topunu 1868 yılında icat eden Ahmet Süreyya Emin’in yolundan giden mühendislerimiz kendi sınıfının en iyisi olan Boran Obüsü’nü yaptılar. Boran Obüsü 105 milimetre çapı ve helikopterle havadan taşımaya uygun bin 750 kilogram ağırlığı, bir dakikada atışa hazır hâle gelebilmesi, dakikada 6 atış yapabilmesi özellikleriyle bilhassa komando birliklerimize büyük katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer vermişti.

BORAN 105mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüsü

Türk savunma sanayiinin yerli savunma gücünü artırmak amacıyla ürettiği silahlardan biri olan BORAN 105mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs’ü birazcık yakından tanıyalım.

BORAN; TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için MKE tarafından tasarlandı. Uzun menzilli mühimmatlar ile 17 km’yi aşabilen sisteme sahip BORAN; 105 mm 30 Kalibre namlusuyla dakikada 6 atım yapabiliyor. 

105 mm Boran Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs

5 personel ile kullanılan ve 1 dakikadan az bir sürede atışa hazır hale gelen BORAN, 1745 kg ağırlığa sahip. (Atış Kontrol sistemi dahil) ve Sikorsky S-70 helikopterleri ve çok çeşitli hafif araçlarla taşınabilme açısından bakıldığında oldukça portatif olduğu söylenebilir.

-3°, +70° yükseliş ve 8° sağ-sol yanca atışlarda çalışan BORAN; -32°C, +44°C gibi sert iklim şartlarında 8 saat kesintisiz olarak atış yapabiliyor. Bu açıdan bakıldığında Mehmetçiğin sınır operasyonlarında eli ayağı olabilecek bir silah olarak öne çıkıyor. Atış Kontrol Sistemi GPS, panoramik dürbün gibi ekipmanlara sahip olmasıyla sahada büyük avantaj sağlayan BORAN; klasik mevzilenme prosedürlerinden bağımsız olarak mevzilenebilir.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.